Sivu 1/6

Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 11:25
Kirjoittaja Lauri Jämsä
Kuva

Ajattelin perustaa oman ketjun HD-videokamera 30 kilometrin korkeudessa -uutisen kommenteissa väläyttämälleni idealle.

Ideariihi siis pystyyn ja kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan. Mitään takeita palloprojektin toteutumiselle tai varsinkaan onnistumiselle ei voida antaa, mutta olisi mielenkiintoista kerätä lisätietoa ja ideoita siitä, mitä kaikkea olisi otettava huomioon ja millaista laitteistoa taivaalle kannattaisi lähettää.

Yksi päätavoite olisi tehdä projekti mahdollisimman halvalla, ettei jää harmittamaan liikaa, mikäli laitteisto menee hukkaan. Tällöin voisi koota äkkiä vastaavan (paremman) toisen laitteiston ja laittaa sen matkaan.

Kuten uutisen kommenteissa tulikin esille, on Suomessa lähetetty jokin aika sitten sääpallo kameroineen taivaalle (joka kuitenkin meni valitettavasti hukkaan). Tästä voi lukea lisää Avaruus.fi-foorumilta.

Tässä muiden toteuttamia vastaavia projekteja, joista voisi ottaa oppia:

Amateur Radio High Altitude Ballooning projects (ARHAB)
BEAR-4 (hyvä video)
High ALtitude Object
Who needs a Space Shuttle?
Balloon v1.0
High Altitude Glider Project
Radioamatöörien Ilmaripallot
Pentax K10D in space
1337arts
Kaverukset lähettivät halpiskameran stratosfääriin
Pacific Star (sama kuin ylempi)
iHAB (Iowa High Altitude Balloon)
Tampereen teknillisen yliopiston Supikoiraprojekti
Otsoniluotain putosi taivaalta koiranulkoiluttajan jalkoihin
Blue Horizon

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Jonkun kokoama linkkilista ilmapalloprojekteista
Laskuvarjovaihtoehto 1
Laskuvarjovaihtoehto 2
High-altitude balloon (Wikipedia)
Weather balloon (Wikipedia)
Research balloon (Wikipedia)
High-altitude airship (Wikipedia)

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 11:52
Kirjoittaja elventhor
Voisin kuvitella että tämänkaltaiselle projektille olisi verrattain helppoa saada sponsorirahoitusta näkyvyyttä vastaan.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 11:55
Kirjoittaja Lauri Jämsä
elventhor kirjoitti:Voisin kuvitella että tämänkaltaiselle projektille olisi verrattain helppoa saada sponsorirahoitusta näkyvyyttä vastaan.


Kyllä varmaankin. Helium (tai vety) ja kameralaitteisto lienevät kaikista kalleimmat.

Edit: Idea vedyn käytöstä hylätty liian vaarallisena.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 12:53
Kirjoittaja Niemma
Pirukseni kattelin tossa vuokrapullojen hintoja.

iso pullo noin 200 euroa ja siitä riittää 300 palloon, pienempi pullo noin 100 euroa, josta riittää n. 150 palloon.

Yhdestä isosta helium pullosta ilmeisemmin saa 55 kuutiota kaasua jos semmoisella täyttää esim 10x 5500 litran tilavuudeltaan olevaa palloa

Löyty mainospalloja joissa kyllä riittää kantavuus :)
http://www.ilmapallokeskus.fi/yritysratkaisut/mainospallot/mainosjaettikumipallot/koot-muodot-ja-tekniset-tiedot

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 13:30
Kirjoittaja Jasoni
Joo, olisi kiinnostusta. Heti pari seikkaa, jotka tuli mieleen.

1. Jos pallo päästetään ilmoille Helsingistä, on suuri vaara, että se laskeutuu mereen -> ei hyvä. Keski-Suomi (esim.) olisi parempi paikka.

2. Navigaattorin tulee toimia! Miten saadaan akut pysymään lämpimänä? Mulla on joskus ollut sellaisia pusseja, jotka ravistamalla lämpiää. Olisiko niistä mihinkään? Hyvä styroksi-vuoraus ympärille niin lämpö pysyy sisällä ja suojelee myös kolhuilta.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 13:53
Kirjoittaja Tugge
Ja styroksissa on sekin hyvä puoli, että se on kevyt..

Mitäs se sääpallo vois mittailla? Koska nythän se on jo tehty, että otetaan videokuvaa, mutta olis aika siistiä, että se mittaa esim. ilmanpainetta, kosteutta, lämpötilaa.. Periaatteessa jos tuo gps-paikannuskin saadaan ympättyä samaan, niin voi sitten jälkeen päin katsoa, miten tuuli on palloa riepotellut.

Muita ideoita?

ps. Kuinka monta litraa tarvitaan vetyä/heliumia nostamaan yhden kilon massa? Eli minkä kokoinen pallo ja siitä saadaan massalle maksimimäärä.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 14:01
Kirjoittaja Lauri Jämsä
Jasoni kirjoitti:1. Jos pallo päästetään ilmoille Helsingistä, on suuri vaara, että se laskeutuu mereen -> ei hyvä. Keski-Suomi (esim.) olisi parempi paikka.


Projektia ei luultavasti tulla toteuttamaan missään tapauksessa Helsingissä tai muualla pääkaupunkiseudulla (itse esim. asustan Oulussa). Toki etelästäkin päin saa tulla palloa päästämään ilmoille, mutta laukaisu tulisi todennäköisesti tapahtumaan Keski- tai Pohjois-Suomessa.

Jasoni kirjoitti:2. Navigaattorin tulee toimia! Miten saadaan akut pysymään lämpimänä? Mulla on joskus ollut sellaisia pusseja, jotka ravistamalla lämpiää. Olisiko niistä mihinkään? Hyvä styroksi-vuoraus ympärille niin lämpö pysyy sisällä ja suojelee myös kolhuilta.


Jep. Akut tarvitsevat lämmityksen, sillä ne eivät oikein pidä -60 asteen lämpötilasta. Lämmityksen täytyisi toimia muutaman tunnin ajan, joten lämmitystekniikka täytyy valita sen mukaan. Olen itsekin käyttänyt keitettäviä uudelleenkäytettäviä lämmityspusseja, jotka lämmittävät jonkin aikaa reaktion (?) käynnistämisen jälkeen. Olisivatkohan kertakäyttöiset lämmityspussit pidempikestoisia (ainakin 3-6h)? Akkukäyttöiset lämpövastuksetkin tietysti toimisivat, mutta painoa saattaa tulla enemmän.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 14:25
Kirjoittaja suhonen91
akut styroxboxiin jonka sisälle vastuslankaa ja mikrokontrolleriohjattu lämpötilanmittaus joka kytkee vastukset päälle kun lämpötila tippuu akkuboxissa liian matalalle.... ;)

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 14:32
Kirjoittaja Jasoni
Ei hullumpi idea! Testejä voisi tehdä omalla pakastimella, vaikkakaan samoihin pakkaslukemiin ei päästäkään. Pitäisikö toi piirilevykin olla lämpövastuksen kanssa samassa tilassa? Mitenhän se sietää kylmää?

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 14:56
Kirjoittaja suhonen91
ainoana haittana on se, että vastuslangat alkavat sulattamaan styroxia kun virta kytketään... pitäisi jollain puulla etc eristää styrsasta...

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:02
Kirjoittaja mipi
GPS:llä varustetulla puhelimella voisi logata reitin talteen ja reaaliaikainen seurantakin onnistuisi tukiasemien kantaman puitteissa. Painoa tästä tulisi noin 90 grammaa

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:20
Kirjoittaja suhonen91
http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=8825

ei olisi koolla pilattu gps palikka... vielä antenni ja mikrokontrolleri jne ja ehkäpä se gsm moduuli...

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:20
Kirjoittaja Lauri Jämsä
Kamerapuolesta oli itselläni idea, että jos käyttäisi esim. kolmea tai neljää ainakin 720p-tarkkuuteen yltävää videokameraa, niin saisiko videoista yhdistämällä muodostettua 360 asteen videokuvaa? Hinta nousee tietysti kohisten, jos käyttää useampaa kameraa...

Tottakai mukaan pitäisi laittaa myös vähintään GPS-, paine-, kosteus- ja lämpötila-anturit. Mitä muuta voisi tutkia?

Kuinka (tai millaisen) pakastimen saisi jäähdytettyä jopa -60 asteeseen, että laitteistolla voisi ajaa kunnon testit?

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:22
Kirjoittaja suhonen91
yliopistoilla varsinkin biologian puolella on pakastimia mitkä menee liki -100c ellei enemmänki.. ei tiedä jos pääsisi koittaan siellä...

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:31
Kirjoittaja Lauri Jämsä
GPS-moduulin ja -antennin valinnasta löytyy hyvää tietoa SparkFunin tekemästä tutoriaalista.

Olen ollut SparkFunin kanssa jonkin verran yhteyksissä, mutta en tiedä vielä, että olisivatko halukkaita sponsorihommiin. Tuotteet ovat hieman hintavia, mutta toisaalta saatavuus yksittäin ostettaessa yleensä hyvä. Täytyy kysellä vielä muualtakin (esim. SparkFunin jälleenmyyjät), mutta tuskin projekti kustannusongelmiin kaatuu, mikäli hinta saadaan pidettyä järkevänä.

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 15:40
Kirjoittaja Jasoni
Ihan hyvä tutoriaali.

Noillekin pusseille luvataan yllättävän pitkää käyttöaikaa. Etuna on keveys, vaikka vastus on varmasti tehokkaampi. Lopullisen varmuudenhan saa pakkastesteillä.

http://www.sigowarmer.com

E: Typo

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 17:24
Kirjoittaja JokinPaha
Sitten varmaan kannattaa otta semmoinen asia huomioon että tässä ihanassa lintukodossamme jota myös Suomeksi kutsutaan ei ymmärtääkseni saa lähetellä kaikenmaailman palloja taivaalle ihan noin vain ilman lupia.

Mitenkäs jos tuuli vie pallon esim. itänaapurin puolelle? (kolmas maailmansota anyone?) Tai se putoaa veteen näin tuhansien järvien maassa? Tai vilkkaasti liikennöidylle tielle? Ihan muutamia tälläisia ajatuksia tuli mieleen.

Vedyn tuottaminen itse on helppoa ja halpaa. Tosin kemiallisen reaktion aiheuttama kuuma kaasu pitäisi saada jäähdytettyä ennen palloon siirtämistä ettei pallo puhkea.

Edit: Niin ja kameralle joku gyroskooppi systeemi että saadaan vakaampaa kuvaa kuin siinä jenkkien 3 markan projektissa

Re: Sääpallo stratosfääriin

ViestiLähetetty: 7.10.2010, 17:38
Kirjoittaja Lauri Jämsä
JokinPaha kirjoitti:Sitten varmaan kannattaa otta semmoinen asia huomioon että tässä ihanassa lintukodossamme jota myös Suomeksi kutsutaan ei ymmärtääkseni saa lähetellä kaikenmaailman palloja taivaalle ihan noin vain ilman lupia.


Luvista on ollut puhetta Avaruus.fi-foorumin keskusteluketjussa.

JokinPaha kirjoitti:Mitenkäs jos tuuli vie pallon esim. itänaapurin puolelle? (kolmas maailmansota anyone?) Tai se putoaa veteen näin tuhansien järvien maassa? Tai vilkkaasti liikennöidylle tielle? Ihan muutamia tälläisia ajatuksia tuli mieleen.


Ilmeisesti edellytetään, että mikäli laitteessa on radiolähetin, niin se täytyy pystyä sammuttamaan, mikäli laitos uhkaa ajautua rajojen ulkopuolelle. Vesilaskuun täytyy varautua jollakin pienellä purtilolla, joka olisi mahdollista ottaa mukaan tarvittaessa (+vesitiivis paketti). Tielle putoamisen todennäköisyys taitaa olla jotain 0,00001.

JokinPaha kirjoitti:Niin ja kameralle joku gyroskooppi systeemi että saadaan vakaampaa kuvaa kuin siinä jenkkien 3 markan projektissa


Tähän auttaa sekin, että hyötykuorma laitetaan roikkumaan narun päähän.